Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2019 14:23 - Защо матросовците сбъркаха!
Автор: kolionikolov Категория: Политика   
Прочетен: 1079 Коментари: 1 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Както стана ясно в понеделник, ИБ на БСП реши да свали политическото доверие от градския председател Борислав Гуцанов. На среща с партийния състав, председателят на БСП Корнелия Нинова обяви това решение. Решението със сигурност не е било лесно, но предвид особените характеристики на местния вот бе наложително точно сега.

Въпреки това доста от присъстващите подскочиха като матросовци на амбразурата да бранят Борислав Гуцанов. Имаше клетви, че местният вот със сигурност ще бъде загубен (откритие на топлата вода), както и че повече няма да се провеждат мероприятия на младежката структура в града.

Но да минем направо на темата. Защо отстраняването на Гуцанов е толкова необходимо? Като първи факт госпожа Нинова изтъкна безобразното представяне на местните избори през 2015г. Тогава БСП остана на трето място в надпреварата за ОС, с унизителната бройка от едва петима представители в ОС, от общо петдесет и един. Има и друго притеснително в цялата история - БСП е победила само в една секция - в село Тополи, която е с изключително малък брой гласоподаватели. В надпреварата за кмет на общината, многоуважаемата от мен професор Анелия Клисарова остана на четвърта позиция. Това бяха може би най-тежките резултати в историята на БСП - Варна.

Втори факт, нещо с което и госпожа Нинова анонсира действието на ИБ - ако БСП иска да бъде промяната и да бъде припозната като такава, то трябва да бъде променена първо партията по места. Борислав Гуцанов е едно от лицата на партийния феодализъм. Той е градски председател от 2007г., като за дванадесетте си години начело партията не е спечелила нито едни избори. Дори през 2007г., когато Кирил Йорданов бе преизбран за кмет, в надпреварата за общински съветници, БСП остана на второ място, губейки от ГЕРБ с 627 гласа. И напомням, това не бе онази смазана машина, която впоследствие започна да мачка по избори. Това все още бе експеримент.

Изключително важно е да се отбележи, че за да може една партия да е обществен фактор, то тя трябва да умее да привлича безпартийни гласоподаватели. Със сегашното градско ръководство БСП не може да го постигне. Председателя е сред символите на ерата "Кирил Йорданов". Истината е, че въпреки добрите неща, които Йорданов постигна през годините, той остава силно компрометиран и обществено неприемлив. А Гуцанов бе председател на ОС през част от въпросното управление. Голяма част от варненци си спомнят и ареста му през 2010г. Съдът го оправда, но това не променя обществените нагласи към него.

Аз самият често се сблъсквам с това. Много мои приятели често ми казват "Как да гласувам за вас, като ще получа Гуцана?".

Матросовците в понеделник скочиха. Ама как така ще го сменяме преди местните избори? Ама вие искате да разцепите местната организация! Това е толкова тъжно и жалко. Нима има значение кой ще е градски? Нима БСП - Варна не е съществувала преди Гуцанов? Нима след като мандата му свърши, тя ще спре да съществува? Защото предстои пълен изборен цикъл, а Варна със сигурност ще има нов градски председател. Имам и един директен въпрос към градския председател - обича ли БСП - Варна? Защото ако наистина държи на местната структура, ще си тръгне сам от поста и това би довело до положителен ефект на местните избори наесен, защото е показано ясно, че БСП е най-важната и е готова да бъде вестител на промяната.

Въпрос и към скачащите в негова защита - БСП ли е по-важна, или Гуцанов? Защото аз лично останах с впечатлението, че няма значение дали ще постигнем добър резултат на изборите, стига да не бараме председателя.

Матросовците явно не ги интересува дали ще бием или ще паднем, важното е статуквото да върви. И същите тези хора утре ще поискат промяна на статуквото в държавата. Тотален нонсенс. Как искате да променим модела ГЕРБ, като самите ние не сме готови да продължим напред?

БСП притежава едно изключително предимство пред останалите партии - никой не е по-голям от нея! Партиите, които бяха вождистки - като СДС, НДСВ и редица други, отидоха в небитието. ГЕРБ също ще иде там, след като премиера се пенсионира. БСП ги надживява само и единствено, защото поставя партията на първо място, поставя идеологията пред личното его. Точно тези, които в момента плюят по Нинова, са такива, които искат вождизъм.

Имам чувството, че и матросовците ги е страх. Подкрепен от ИБ за временен градски лидер бе Христо Боев, който от десет години е районен председател на Одесос. Поне от казаното от Нинова, останах с впечатлението, че Боев ще има задачата да организира вътрешнопартийните избори на градската организация. И същите тия матросовци може би ги е страх, че подкрепен от Гуцанов кандидат може и да не бъде избран за следващ градски председател. Явно Нинова "страхува" на матросовците, защото и такива неща прочетох из нета.

А Гуцанов се скри зад поддръжниците си. Когато залата започна да се нажежава и хората да се нахвърлят словесно на Корнелия Нинова, той седеше и гледаше в земята. Достойната постъпка в ситуацията бе да се изправи и да тушира напрежението с едно изречение. Той имаше възможността да каже две неща. Едното беше, че ще се съгласи с решението на ИБ и ще подаде оставка, в името на прогреса. Другото бе, че не приема становището на ИБ и ще се оттегли в края на мандата си.

Противно на това, че не съм съгласен с матросовците, аз ги разбирам. Ясно ми е и защо им беше толкова важно да запазят главата на Гуцанов. На тях им напомням, че нищо не може да спре гората да се разлиства, освен унищожаването ѝ. А всеки, който отказва да приеме еволюцията, изчезва в един момент. Тези хора отказват да приемат прогреса. Това е смехотворно за хора, които се определят като леви.

Политиката е наука на компромисите. Не е зле да се напомни на матросовците, че ако искаме да се върви към по-добро бъдеще, то трябва да се направи компромис в името на общото благо. В противен случай остава впечатлението, че те са там за лична изгода, а не за по-добро бъдеще.




Тагове:   политика,   БСП,   избори,   Варна,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kolevn38 - БСП не е гора, която се разлиства, а мърша, която се разлага.
18.07.2019 16:35
!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolionikolov
Категория: Политика
Прочетен: 33703
Постинги: 14
Коментари: 25
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930