Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2016 00:21 - Съсипан туризъм? Ай моля ви се... Такъв просто нЕма!
Автор: kolionikolov Категория: Политика   
Прочетен: 1065 Коментари: 1 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съсипан туризъм? Ай моля ви се... Такъв просто нЕма!

От Никола Николов

През последните две години, летният туризъм в България стана болна тема на разговор. Управляващите ни убеждават, че проблеми няма, че всичко е наред и това са някакви долни провокации, като даже при предният си мандат Баце обяви, че всякакви твърдения, че туризма ни не струва, са долни лъжи и външни провокации. Но както и да е.

В опита си да е правят на послушни, нашите политици обявиха санкции на Русия, която пък заплаши, че ще забрани на държавните си служители да стъпват у нас. Ама за разлика от София, Москва си изпълнява заканите. И от миналото лято, броят на руските туристи намаля значително. Сега пък някакви бандити се гърмяха на Слънчев бряг. И естествено, туристите, а и управляващите се поизплашиха.

Щото ще се изложим пред чужденците. Щото вече не се излагаме... Българският туризъм е като АЕЦ Белене – един голям гьол. Родните курорти са пълен цирк. Нека да се върнем малко назад. По времето на вихрещата се приватизация, държавата се отказа от един сериозен сектор. И то не просто се отказа, а го раздаде на бандити и другари-комсомолци. И оттам започна падението. Курортите са прекалено бетонизирани. Слънчев бряг и Златни пясъци(двата най-големи курорта по морето) са се превърнали в бетонен АД. Подобен проблем имаше Испания преди години. И ако си спомням правилно, бая хотели бяха съборени, за да се върнат туристите.

И не само прекалено огромните курорти са проблем. Качеството по курортите е просто потресаващо. Всеки, който е работил и един ден, я на Златни пясъци, я на „Слънчака“, знае за каква мизерия става въпрос. Евтин алкохол, евтини наркотици, евтини проститутки. Това е действителността по морето. Нищо повече, нищо по-малко. В опита си да привлечем чужденци, се превърнахме в по-долнопробната Ибиза или както там се пише. Само се замислете, какви хора идват тук? Или руските държавни служители(дето вече не идват), руските хлапета(и техните лагери спряха) и социално слабият Запад.

Та питам, това ли е хубавото на туризма ни? Разни пияни или надрусани до козирката келеши от Германия? И после сме се сърдели защо нашата татковина беше представена като клекало. Че такава си е, няма какво да се лъжем.

Някой не се ли е чудел, защо туризма ни по морето е свързан с менте алкохол, менте проститутки и менте дрога? Защото хората, които го управляват, са менте. Държавата трябва да влезе в ролята си на регулатор. Това е нейно задължение така или иначе. Моето мнение е, че държавата не трябваше да се отказва от един сектор, от който може да печели пари(заедно с енергетиката). Но след като вече не е неин, то поне да следи какво правят онези, дето го получиха.

И тук държавата носи изключителна вина. Порочната за цялата страна практика, по морето е най-нормалното нещо. Липсва данъчно-осигурителен контрол. Цял живот съм бил във Варна. Над 90% от приятелите ми са работели на Златни пясъци. Не помня някой да е бил осигуряван както трябва да бъде. А никой не е работил под 12 часа на смяна там. Ако се направи една справка, масово народа по курортите бива осигуряван на 4,6 или 8 часа(ако е късметлия). Сега  някой ще каже „Това ли изведнъж стана най-големият проблем?“. Ами всъщност е. Проблемът е двустранен. От една страна държавата бива ощетена откъм данъци и осигуровки, когато работодателят прави какви ли не шашми, само и само да спести някой друг лев. Служителят също е прецакан, щото утре ако излезе на борсата, ще взима по-малко пари или ако доживее до пенсия, тя ще е по-ниска.

Държавата е с огромна вина за случващото се. Тя отказва да се заеме с този проблем. Дори и не само с осигуровките и „плоският“ данък. Не стига, че ДДС за туризма е с редуцирана ставка(9%, вместо стандартната от 20%). И въпреки това делът на сивата икономика в туризма е огромен. Хотелите работят „на загуба“. Туризма е с видима протекция от най-високо държавно ниво. Не стига, че се ползват с изключителните аванти, ами и шмекерлъци правят. Ся, че хотелиерите и така нататък са нещастници, такива са, но виновна в случаят е и държавата. Република България не иска да се заеме и да се разправи с мутренщината в сектора. А има апарата да го направи. Значи е съучастник.

Беше много хубаво, че гръмнаха един наркобос. Показа кирливото лице на туризма. Мутренщината. И ни напомни, че същност туризъм нямаме не от това или миналото лято. Няма туризъм от двадесет години(че и повече). И стига сте се оплаквали, че курортите били празни. Това може да накара тия тиквеници от НАП вместо да ходят и да ядат на аванта, да си седнат на задните части и да си свършат работата, за която им се плаща с държавни пари. По-добре ще е, една година да няма наркомани от Англия и Германия, може и нормални туристи да дойдат. Може и малоумните, неразбиращи от правене на бизнес мутри да се поизтеглят от този пазар. Хубави мечти, но за жалост само те ни останаха.

10.07.2016г.



Тагове:   политика,   туризъм,


Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Има, има туризъм, ама и
10.07.2016 06:28
много идиоти има, които все още си мислят, че държавата им дължи нещо. Държавата трябва да се грижи САМО за три неща:

1. Опазване на обществения ред
2. Опазване на собствеността
3 Опазване живота на гражданите

Туй то. Точка. Толкоз!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolionikolov
Категория: Политика
Прочетен: 33693
Постинги: 14
Коментари: 25
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930