Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2015 00:35 - Кой се страхува от електронният вот?
Автор: kolionikolov Категория: Политика   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кой се страхува от електронният вот?

от Никола Николов

Съвсем скоро ще се проведе вторият референдум в Република България. Темата този път ще е далеч по-адекватна от онази на предходният. Тоя път няма да ни питат за неща, от които разбират една шепа хора. Сега ще ни питат искаме ли да избираме политици посредством електронното гласуване. Цяло лято излизаха разни партийни „експерти“, които ни обясняват колко страшен е този вид гласуване. Сега в условията на предизборната кампания партиите оставиха референдума някъде в периферията, заети са да си набират електорат за кметските избори.

Някои очевидно нямат изгода от този референдум. Всички знаем кои са те – политиците. Иначе нямаше да правят избори 2в1. Лично мнение е, че те се опитват чрез местните избори да изтикат референдума настрана. И да не ми минават с номера „ама иначе ще ни е прекалено скъпо“, защото ония тиквеници в НС ни струват прекалено скъпо всеки месец. Видимо е, че те не искат електронен вот. В условията на предизборна кампания, те са заети да обещават какво ще „направят“ за градовете ни. Никой не коментира референдума. Защо? Виждам там по телевизията, че са пуснали обява как се гласува с „Да“ и „Не“ и че ще има там някаъв си референдум. Нито един сериозен политик не излиза и не заявява защо е за, защо е против.

Спомням си, че само за оная тъпа цифровизация ни надуваха главите 100 години по медиите, а сега – опит за измиване на очите. Това е гнусно. И малкото хора с власт, които излязоха да го коментират по студиата, го заплюха. Бил опасен електронният вот, не бил защитен, щял да узакони корпоративният вот и не знам какво си още. Абе, вие за толкова глупави ли ни имате? Или просто някои хора пълнят гащите от страх, като си помислят какво може да се случи, ако случайно приемем електронният вот и то така, че ония горе да нямат право на избор, освен да го вкарат.

Извън страната ни има близо два милиона български гласоподаватели. Голяма част от тях нямат възможността да идат и да гласуват, защото най-близката секция е в съседен град. И това са българите в САЩ, Англия, Германия, Австралия, Белгия, Франция, Испания и други развити страни. При сегашната избирателна активност, при включване на тези наши сънародници, резултатите от изборите могат да се променят драстично. Така например партия като ДПС ще регистрира по-нисък резултат – съотвено ще има по-малко депутати(в НС, или в ЕП). И тогава онзи пресъпен вот от Турция лека-полека започва да губи своята сила. Чрез включването на българите зад граница, се ограничава безумният пенсионерски вот(главно за БСП) и циганският вот(е там вече всички пазарят). Затова партиите ги е шубе от този вот и леят заклинания срещу електронният начин на избиране на представителите ни.

А то да бяха само българите зад граница... Ех, мечти... Електронният вот може да накара и моето поколение темерути да гласува. Така де, може да си гласува и отвкъщи келешът между 18 и 30. А е факт, че младите хора не гласуват. И това може да се провери, за разлика от това, как гласувам. Електронният вот може да добави още реални души към изборите, които пак объркват сметките на големите партии.

Обясняват ни, че електронният вот не бил сигурен, за да ни откажат от него. Бабите и дядовците може и да се хванат на тия опашати лъжи, ама аз имам въпрос към политиците. Защо, като компютърните системи не са сигурни, всеки може да си управлява банковата сметка   от лаптопа? Нима парите не са ценни? Има си достатъчно защитен софтуер, който може да се проложи и по време на гласуване. Какво сме били правили, ако ни хакнат системата? Хартиената бюлетина била по-сигурна? Да бе, защо ли Костинброд 2013 или изборите от 2011 не ми звучат правдоподобно? Хванаха бюлетини за подмяна на вота. На изборите за президент преди четири години, един депутат беше зарязал за пет минути чувал с бюлетини на улицата. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ БЕ!

Има и нещо друго. Постоянно се хвалят в държавата, че сме имали способни информатици. В IT сферата сме едни от най-добрите в световен мащаб. Но не можем да намерим достатъчно добри, които да ни направят защитна система? Излиза, че или нямаме кадри и държавата лъже като дърт циганин в РПУ-то, или че тя просто се страхува от промяна на статуквото. И една такава система не би трябвало да е чак толкова скъпа, а и демокрацията няма цена.

Обяснява ни се, как чрез електронният вот щял да се появи корпоративният вот. То защото при сегашната система го няма... Да бе да. А аз съм Дарт Вейдар. Всички знаем как местните бабаити и разни бандити рекетират служителите си да гласуват за определени личности. Чували сме, че Ковачки принуждава служителите си в мините да гласуват за него. Тогава защо ни обясняват, че електронният вот ще доведе до това, при положение, че то вече съществува. Срам и позор, братя, срам.

На изборите ще застанем срещу нашите търгаши. Надявам се, че този път младите ще излязат и ще обърнат вота, който промитите партийни мозъци, слуги и пенсионери са предначертали. Време е да натрием поне частично грозните муцуни на властимащите. Призовавам ви, гласувайте, това е нашият шанс за нещо по-значимо от това да си пием за пореден път по една студена вода. Надявам се, че сме узрели за промяна.

07.10.2015г.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Кой се страхува от електронният вот? Аз!
07.10.2015 00:59
Смятам, че не ще реши въпроса с участието на емигрантите. Емигрантите в Турция ще могат да гласуват по- евтино и по- организирано, при това без туристически автобуси, от един компютър и с един оператор. Емигрантите в ЕС, ако са заинтересовани могат да попътуват, аз за изборите ще ида до постоянния адрес, после пак на настоящия. Има емигранти, които с десетилетия живеят и гласуват във втората си родина, дали ги бОли за България, а дали мен ме бОли за техния глас?
А пък за хора, които не се интересуват от политика, дали ще е електронно или неутронно, им е все едно. НЯМА да гласуват.
Интерес от електронното гласуване имат само тези, които могат да манипулират изборите, защото от електроника разбират малцина и не можеш да им кажеш нищо. На администратора нещо? А? А той може да направи и каже много... Интерес има и у тези, които ще ни продадат машини и софтуер, а после ако искаме да си ги чукаме в главите.
Не е хубаво да купуваме непроверена стока. Да я дегустират преди нас други.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolionikolov
Категория: Политика
Прочетен: 33689
Постинги: 14
Коментари: 25
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930